Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’ en is erop gericht om lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Het kan zowel preventief als geneeskundig ingezet worden.
Het eeuwenoude wetenschap van gezond leven in overeenstemming met jezelf en je omgeving.  Toepassingen op het gebied van leefstijl, voeding en dagelijkse routine zijn hierbij erg belangrijk. Daarnaast maakt Ayurveda gebruik van massage, yoga, ademhalingstechnieken en medicinale kruiden. Omdat ieder mens uniek is, gelden voor iedereen andere richtlijnen.

Basisprincipes

Ayurveda gaat uit van drie bio- energieën, Vata, Pitta en Kapha, die samen het lichaam vormen, bewegen en in stand houden. De manier waarop deze krachten in het lichaam verdeeld zijn bepaalt de unieke constitutie van iemand. Dit ligt al vast bij de conceptie en wordt Prakruti genoemd.
Het maakt je uniek en bepaalt wie je bent, hoe je eruit ziet en hoe je in de wereld staat.
Bij veel mensen is deze oorspronkelijke balans verstoord. Door een niet bij jou passende leefstijl en voeding of stress, raak je uit balans, ontstaan er ongemakken en eventueel ziektes. Je huidige gezondheidstoestand, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel, heet Vikruti. Wanneer je op de hoogte bent van je eigen constitutie geeft je dat inzicht in je eigen kracht. Door je hier onder andere door voeding en leefstijl op af te stemmen ondersteun je die kracht en help je ziektes te voorkomen.
Wanneer lichaam en geest uit balans zijn kan Ayurveda veel doen om dit evenwicht helpen te herstellen. Milde klachten kunnen zo verholpen worden. Ayurveda kan ook zeer goed werken ter ondersteuning van de reguliere geneeskunde.