Serving to guests


Veel mensen die in Nepal zijn geweest, denken bij Nepalees eten  aan "dal bhat": de warme maaltijd van rijst met linzensaus, die men in Nepal 2 x per dag eet. En er zijn wel toeristen (die niet zoveel verder hebben gekeken dan), die het  "dull" bhat noemen, omdat ze het een saaie maaltijd vinden.

Maar wie goed rondkijkt in Nepal, verder dan de populaire toeristenrestaurants in bijvoorbeeld Thamel (Kathmandu) of rond de Lakeside in Pokhara, zal ontdekken dat de Nepalese keuken heel veel verrassingen biedt.

Ten eerste al door de grote verscheidenheid aan ethnische groepen in verschillende geografische gebieden in Nepal.  Daarnaast is ook er een behoorlijke invloed van de Indiase en Tibetaanse keuken op de Nepalese eetgewoonten. Maar Nepal heeft ook een eigen unieke traditie van koken ontwikkeld, die van moeder  op dochter (en zoon!) wordt doorgegeven. Waardoor menig Nepalees gerecht verfijnder van smaak is dan vele Indiase "hete"schotels, waarbij in Nepal het aroma en de smaak van subtiel "zachtere"kruiden de gerechten hun balans geeft.

Inderdaad is het belangrijkste voedsel voor de Nepalees rijst (bhat) en linzen (dal) met een of twee groentengerechten (tarkari). Verschillende chutneys(achars) worden ook gemaakt om wat te mengen met de rijst. Hiermee wordt de basismaaltijd meer op smaak gebracht. Veel arme mensen eten alleen rijst, brood, groenten en achar. Vlees wordt meestal alleen gegeten door degenen die daar het geld voor hebben. De soort gerechten hangt niet alleen af van de streek, maar ook van het seizoen. En tijdens religieuze festivals en bij speciale gelegenheden (o.a. trouwen) worden tradtionele gerechten gemaakt om het te vieren.
Nepal is een land van feesten en vasten..... Op Ekadashi bijvoorbeeld (de 11e dag van de 15daagse maancyclus) eet niemand rijst of vlees. Op Ashthami, de 8e dag van het Navratri festival, offeren de mensen een geit of lam aan de Godin Kali. Zebre of Sel-roti zijn de gefrituurde ringen op basis van rijstemeel die tijdens Dasain of Tihar veel worden gegeten, zoals bij ons de oliebollen met Oud en Nieuw.

Zoals de bekende Loke Rajye Laxmi Devi zegt: Knapperig, zoet, zout of zuur, voedzaam, heerlijk, kruidig en weldadig : neem 100 gram avontuurlijke geest, frituur in 10 eetlepels enthousiasme, kruid dit met een scheutje experiment en creeer je eigen heerlijke Nepalese gerecht.

 

Nieuwsgierig geworden naar onze Nepalese gerechten??

Kijk dan even bij onze Nepalese kookworkshop.

sel roti

 

 

 

 

het bakken van sel-roti