Nog niet helemaal compleet, maar hier vast wat nuttige tips voor reizen in Nepal, zoals:

Bedelen
Bedelen is een veelvoorkomend verschijnsel in een arm land, dus ook in Nepal. Langs de trekkingsroutes, maar ook in de stad, zul je vaak de woorden 'pen' of 'bonbon' horen. Wees een beetje terughoudend en verpest de kinderen niet door lukraak Sinterklaas te spelen. Veel Nepalese kinderen spijbelen van school om daar waar veel toeristen komen te gaan bedelen.

Uit een onderzoek van Westerse tandartsen in Nepal bleek, dat op routes waar veel toeristen langskomen die snoep uitdelen, de gebitten van de kinderen vaak heel slecht waren. In tegenstelling tot de gebieden waar geen toeristen langs kwamen.  Misschien bij je tandarts voor vertrek wat mini-tandenborsteltjes en tubetjes tandpasta meenemen en uitdelen???

Zoek contact met een school, instelling of Nederlandse Stichting die je er meer over kan vertellen.

Binnenlandse vlucht

Neem je in Nepal een binnenlandse vlucht, denk er dan aan, dat je max. 15 kg (los van je handbagage) vrij mag meenemen. Alle kilo's daarboven moet je bijbetalen. Wanneer je met een groepje vliegt en er zijn groepsgenoten die weinig bagage hebben, dan kun je proberen om als groep in te checken met de bagage. Ze doen dan alle bagage bij elkaar en delen het gewicht door het aantal personen van de groep. Zo kom je meestal p.p. lager in gewicht uit.  Wanneer je bijv. van Pokhara naar Kathmandu vliegt, zou je er dus voor kunnen kiezen, om zoveel mogelijk je souvenirs in Kathmandu of Bhaktapur te kopen.

Gezondheid


Eten en drinken

In Nepal nergens kraanwater gebruiken om te drinken. Ook niet voor tandenpoetsen.
Overal zijn flessen mineraalwater te koop voor een paar dubbeltjes.  Let er wel op dat de dop bij aankoop is verzegeld.
Op sommige trekkingroutes kunnen lege flessen ook hervuld worden voor weinig geld.
In de meeste restaurants is het niet veilig om rauwkost of ijs te eten. Maaltijden alleen nemen als ze goed warm worden geserveerd.  

Vaccinaties

Voor Nepal  wordt een DTP-vaccinatie (Dyfterie, Tetanus, Polio) aanbevolen, evenals een vaccinatie tegen Hepatitis A en buiktyfus.  Ze zijn niet verplicht. Raadpleeg tenminste zes weken voordat je naar Nepal gaat de dichtstbijzijnde GG&GD, of je huisarts hierover.

 

Malaria:

In Kathmandu is een goed ziekenhuis voor toeristen met een hele informatieve site over malaria:

  www.ciwec-clinic.com

Voor National Park Chitwan heb je geen malariatabletten nodig!!

 

Reizigersdiarree
Korte perioden van diarree (reizigersdiarree) kunnen onstaan door verandering van temperatuur, klimaat en andersoortig eten. Meestal is dit ongemak in twee dagen weer over. Neem in ieder geval een voorraadje Diacure of Loperamide mee.
Let wel: Diacure en Loperamide zijn symptoombestrijders en handig voor als je reizigersdiarree hebt en toch reizen moet of iets wilt ondernemen: ze helpen tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg.

Bacteriële diarree (voedselvergiftiging)
Bij aanhoudende reizigersdiarree waarbij je je ook wat ziek en slap voelt, of die 'explosief' is, (soms met gelijktijdig braken) is het waarschijnlijk dat je een bacteriële diarree hebt opgelopen (voedselvergiftiging). Dan heb je  antibiotica nodig. Die kun je in Nepal in elke 'Pharmacy' zonder recept verkrijgen, dat is heel gewoon daar. Nepalese  apothekers fungeren voor veel mensen als 'halve' dokters; ze zijn zeer kundig op medicijngebied.
Ze zullen je bij twijfel adviseren om een "stool-test" te laten doen. Je moet dan voor onderzoek wat ontlasting inleveren bij een van de vele kliniekjes die je overal kunt vinden. Dit kost haast niets en je weet dan zeker dat het gaat om een bacterie of eventueel een parasiet of worm. Deze kliniekjes vindt je in principe  alleen in wat grotere steden.

Dehydratie (uitdroging) door diarree of ..... trekking

Uitdroging kan ontstaan door enkele dagen diarree, maar ook door  enkele dagen wandelen door de bergen!!
Veel mensen realiseren zich niet, dat ze door het wandelen op grotere hoogte, de warmte, de inspanning van het omhoog of omlaag lopen veel vocht door transpiratie kwijtraken. Er wordt daarom ook altijd aangeraden om tijdens een trekking veel te drinken (water, cola, thee, bouillon, noodlesoep e.d.). Eigenlijk ben je met zo'n trekking toch bezig met sporten!!  Thuis in Nederland drinken veel sporters onderweg uit de flesjes met isotone dranken, om daarmee hun electrolyten ook weer aan te vullen. Het is eigenlijk vreemd, dat men met een zware trekking in het buitenland, dan alleen maar water zou drinken.

ORS (ORAL REHYDRATION SALTS)

Om uitdroging te voorkomen kun je in Nepal een prima middel krijgen, dat zelfs bij het kruideniertje van een klein dorpje onderweg meestal wel te krijgen is, voor ca. 20 Rupees (= 20 eurocent) per zakje. Het wordt "ORS" genoemd: oral rehydration salts.  In Nederland is het bij de drogist/apotheek ook te koop, maar dan betaal je wel bijna 10 euro voor 9 zakjes! En waarom zou je die kruidenier in Nepal dan niet eerder van zijn zakjes afhelpen......

Het zijn zakjes met een poedermengsel met electrolyten, die je eenvoudig oplost in een fles water. Je hebt ze met sinasappel of citroen smaak.
Vaak klagen mensen tijdens een trekking over moeheid en lusteloosheid. Je zult merken dat wanneer je toch regelmatig zo'n zakje gebruikt, je je tijdens de trek fitter zult voelen. Wij adviseren je om een aantal zakjes(ze wegen niets...) voor het maken van een dergelijke oplossing in je bagage te stoppen.
In noodsituaties maak je zelf de vloeistofoplossing met 8 afgestreken theelepels suiker en 1 theelepel zout op 1 liter water.


ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Tijdens zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft, kan het rehydratiezout zonder bezwaar worden gebruikt.

WAARSCHUWINGEN VOOR SPECIALE PATIËNTENGROEPEN
Personen die lijden aan een hoge bloeddruk en/of hartklachten dienen voor het gebruik hun (huis)arts te raadplegen in verband met het hoge natriumgehalte van het rehydratiezout.
Rehydratiezout bevat ook glucose. Als je suikerziekte hebt, dien je hiermee rekening te houden.

 

ors twee voorbeelden van ORS zakjes

 

Gids/drager     wel of niet??

Wij raden het absoluut af om zonder gids in Nepal een trekking te doen, al heb je nog zoveel bergwandel-ervaring!

 

 

 

Meeneemlijst

Om je een idee te geven wat je het beste aan spullen mee kunt nemen naar Nepal hebben we onder "Extra's" op deze site een meeneemlijst geplaatst, zodat je die daar vandaan makkelijk even kunt afdrukken. Het is geen complete lijst en je moet hem voor jezelf een beetje aanpassen natuurlijk.

 

Munteenheid

Nepalese  Rupee (spreek uit als: roepie) NRs:  €1 is ongeveer NRs 128 (juni 2018)  De koers wisselt dagelijks. Rupees zijn in Nederland bij de banken niet te krijgen. Officieel mogen ze Nepal niet in- of uitgevoerd worden.

Geld wisselen kun je bij banken en officiële wisselkantoortjes. Overal staat de koers op borden duidelijk aangegeven.
De veiligste manier is in een hotel waar Euro’s  prima te wisselen zijn. Creditcards worden in de meeste hotels geaccepteerd, soms ook in restaurants en winkels maar buiten Katmandu en Pokhara wordt dat lastiger. Pinautomaten (ATM) zijn te vinden in toeristenwijken in deze steden (Thamel en Lakeside).
Er is ook een pinautomaat in het luchthavengebouw van Kathmandu.
De geld-automaten geven echter een (voor ons) beperkt bedrag. Per keer 10.000, 15.000 of 20.000 rupees. Dus heb je een hoger bedrag nodig, dan vaker pinnen.  Of met je creditcard binnen bij een bank het geld opnemen.

Wanneer je bankpas is beveiligd tegen pinnen in het buitenland, vergeet dan niet via internet deze op   wereld pinnen te zetten!

 

Er komt geen geld uit de muur... !!

Een enkele keer kan het gebeuren, dat je uit een ATM rupees wilt halen, maar dat de machine zegt, dat hij je pasje niet herkent.     Meestal lukt het bij een andere ATM dan wel.

Het kan ook weleens gebeuren, dat je geld  wilt opnemen, de machine ook een bonnetje geeft, waarop staat dat je bijv. 10.000 rupees hebt ontvangen, maar vervolgens zit er geen enkel rupeebiljet in het geldluikje...Geen paniek !  Het bedrag wordt wel van je rekening in mindering gebracht, maar enkele weken later wordt dit altijd weer door de Nepalese bank gecorrigeerd en zul je zien dat het bedrag weer op je rekening is teruggestort.

In de toeristenwijk Thamel(Kathmandu) kun je op straat nog wel eens aan"gesist"worden door mannetjes die "change money ?" fluisteren...  Dit is verboden. Wil je het avontuur aangaan,  wissel dan vooral met ze!
Een betere methode is vrij hard terug te roepen, zodat omstanders het kunnen horen: "Changing money is illegal!"
Je zult verbaasd zijn, hoe snel ze dan verdwijnen.
Het is overigens niet nodig om dollars mee te nemen. Euro's zijn geliefder.

nepalese rupees 500

500 Nepalese Rupees

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd

In Nepal is het ca. 5 uur later dan in Nederland. Het is verstandig familieleden/bekenden, die je eventueel in Nepal willen bellen, hierop te wijzen.  Het komt nogal eens voor, dat men vanuit Nederland om 20.00 uur Nederlandse tijd “even” de groeten wil doen aan iemand in Nepal, maar dan is het daar dus  01.00 uur  en lig je, vooral tijdens een trekking... al in diepe rust.

 

 

Trekking Permit

Een trekking permit wordt uitgegeven door het Nepalese departement voor Immigratie en is nodig voor elke trekking in Nepal.

Sinds enkele jaren heb je echter in plaats daarvan, voor de populaire gebieden als Annapurna, Khumbu en Helambu/Langtang een TIMS-kaart nodig. (Trekker Information Management System). De TIMS-card is alleen verkrijgbaar bij de Nepalese Tourism Board kantoren (Nepalese VVV) en het kantoor van de Trekking Agents Association of Nepal. Wanneer je met een gids trekt, kan hij dit voor je regelen. Onderweg in de bergen zijn kontroleposten, waar je wordt geregistreerd met je kaart. Zo kan men precies volgen, hoever mensen op de route zijn gegekomen. Dit maakt het opsporen van mensen die zoekraken (wat nog weleens gebeurt) makkelijker.).

Verder moet je voor bepaalde Nationale Parken zoals ACAP (Annapurna Conservation Area Project)  en  Sagarmatha National Park (Everest gebied) een toegangskaart kopen. Ook dit kan de gids voor je regelen.Visum:

Je hebt voor Nepal een visum nodig.  Er zijn drie manieren om dat te krijgen:

 

1.  Ga naar   www.nepalimmigration.gov.np    en klik dan rechtsboven op   Online Application. Dat formulier kun je online invullen en er digitaal ook een pasfoto opzetten.

 Je moet daar ook je adres in Nepal opgeven. Dat is voor onze gasten meestal: Vagabond Guesthouse, Lakeside, Baidam-6, Gaurighat, Pokhara tel. 0977-61-465607

Je kunt dit 14 dagen van te voren aanvullen, niet eerder.

 

2. Bij aankomst op luchthaven Kathmandu vindt je in de hal A-4 formulieren. Je vult er 1 in en levert die met pasfoto in bij het visumloket.

Je kunt daar in euro's betalen. Het tarief in 2013 was ca. 35 euro voor een 30 dagen visum.

 

3. Je kunt het visum ook ophalen bij het Nepalees Consulaat in Amsterdam. Zie hun website.

 

Herengracht 562 1017  CH Amsterdam

Telefoon: 020-6241530

www.nepal.nl

 

klok

Additional information